Туризъм

Гигантски мегафони увеличават звуците в гората

Естонските мегафони-  поглед отвътреАкустичният горски атракцион е изключително подходящ за Витошките гори

  • Много добър релакс в планината
  • Ползване и за заслон
  • Ново място за провеждане на събития в гората

Всеки от нас, екскурзиантите в любимата ни Витоша, познава редица кътчета в гората, създадени от човешката ръка. В много от случаите това са чешми, заслони или просто пейки и маси за ползване от туристите. Някои са изградени от официални институции като Дирекцията на природен парк "Витоша", или по евро-програми, но има не малко, които са дело на доброволния труд на местни жители, обикновено неизвестни на широката публика доброжелатели.

Тези съоръжения са задължителни за уютния излет в планината - да си налеем студена планинска вода, да има къде да поседнем под дебела сянка. На някои места дори са изградени катерушки и люлки за деца, а на други са се запазили остатъци от старите дървени шезлонзи за слънчеви бани.

С какво, обаче, планината е най-атрактивна.
Това е

Красиви места от България

Една малка част от красивите места на България
/снимките са от личния ми архив/

ПИКНИК 28.12.2011

 Сряда, 28 Декември след 10:00 всички желаещи да се насочват към хижа "Върбица" за вече традиционния пикник. Надявам се да не пречи това, че не е почивен ден. Кой каквото може да взима и да идва да си къркаме.

яз. Студена

Tourist Sites of Bulgaria by Andrey and Dilyana

Румънски автобус е катастрофирал до Студена

Автобус с румънски туристи се е подхлъзнъл и катастрофирал по път Е79 до Студена близо до кариерите.

Областната управа им предложила подслон и ги настанила в почивната база на Рударци. Първоначално румънците не отказвали, защото нямали пари, но когато разбрали, че това е жест от българска страна и нощувките им ще са безплатни, те се съгласили.

Крепостта Кракра - вчера и днес

Кракра е средновековната крепост, разположена в югозападната част на град Перник на неголямо скалисто плато. Мястото на крепостта било със силно стратегическо значение. Тя се свързва с името на войводата Кракра, който е водил самостоятелни военни действия срещу Византийската империя.

Няма желаещи да вземат хижата Кралев дол на концесия

хижатаНа 19.10.2009 г., съгласно публикуваното обявление за провеждане на процедура за предоставяне на концесия на хижа "Селимица", комисия назначена със заповед на Кмета на Община Перник в открито заседание отвори подадените оферти за участие, съобщиха от общината. Три фирми са подали оферти: “ЕЛ ГРУП С” ООД, “АЙДО - С” ООД и “ЛОРА 4” ЕООД.

За процедурата за предоставяне на концесия за хижа "Кралев дол" няма подадени оферти за участие.

Очаква се

Страхотна снимка на язовира и долината откъм танчовица

Млад планинар прекосил Витоша откъм Княжево е публикувал страхотна снимка на язовира в интернет, направена от Танчовица над Кладница.

В цял размер можете да я видите тук или като кликнете върху снимката.

Хижите Кралев Дол и Селимица са обявени за концесия. Срокът на конкурса тече.

Хижа СелимицаКонкурсната документация за отдаването на двете хижи на концесия най-после са готови и конкурсите са обявени. С публикацията в електронното издание на Държавен вестник на 2 Септември започва да тече срока за подаване на документите. Началните условия на търга изглеждат доста привлекателни за кандидат-концесионерите и реално всеки с опит в ресторантьорството и хотелиерството има шанс да стане концесионер.

Подробности за конкурса за хижа Селимица можете да намерите в статията публикувана в сайта на село Кладница

Обявиха конкурса за концесионер на хижа Селимица. Срокът е до 7 Октомври 2009 г.

Резерват "Острица"

   Ботаническият резерват "Острица" в планината Голо бърдо е една от най-старите защитени територии у нас, обявена през 1943 г. за народен парк, с цел запазване на ценни растителни екземпляри с голяма научна стойност. Площите и статута му са променяни многократно през годините.

Разпространи съдържание