В Студена гостува подвижен Музей в куфар

Традиционният събор и курбан, който се организира за Възнесение Господне край едноименното параклисче в пернишкото село Студена тази година посрещна Музей в куфар. За празника Регионалният исторически музей в Перник представи в селото послание от неговите древни жители.

Информационно табло, снимки и артефакти, открити от археолозите по време на разкопки на некропол от времето на неолита в околностите на селото представиха в пътуващата експозиция.

Археологическите проучвания са направени в подножието на връх Голема Стобленица, землище на Студена, Община Перник.

През лятото на 2006 и 2009 г. археолози от Регионален исторически музей - Перник са проучили две могили в подножието на връх Голема Стобленица.
Най-ранната от тях датира от І в. пр. Христа. В нея са погребани кремираните останки на 7 годишно дете, които са положени в глинен съд, напомнящ кошница и са покрити от друг керамичен съд, обърнат с дъното нагоре. В продължение на години около детския гроб са били доизграждани множество каменни „цисти", в които след възпоменателни обреди (вероятно с храни и течности) са поставяни фрагменти от предварително счупени съдове и малки предмети.
Втората могила е била използвана като гробищен комплекс на семейство или род, обитавал този район през ІІІ - първата четвърт на ІV век. Изгорените останки на мъртъвците са поставени в глинени съдове и са съпроводени със скромни гробни дарове - украшения, връх за стрела, предварително начупени железни ножове, стъклена чаша, бронзова или медна монета и др.

Може би тези хора не са били богати, но дали това е най-важното, което трябва да запомним за техния живот? 
Представете си, че близките и приятелите им, изпращайки ги за последното им пътешествие Отвъд, са били убедени че богатството не се измерва непременно със злато и сребро. Вероятно редейки гробните камъни те са изброявали достойнствата на мъртъвците като личности, воини, съпрузи, родоначалници, като ХОРА обичали тази земя.
Не знаем имената им,... не знаем нищо за съдбите им, но ние археолозите възкресихме споменът за тях, за да Ви припомним че стъпвате върху техните стъпки, че отпивате глътки от същата вода, че милеете за земята си, така както те са милеели за нея... 
Тава което можем да направим за Вас, жителите на Студена от ХХ-ХХІ в., е да Ви предадем едно скромно послание: „Съхранете историята и споменът за предците Ви и ги ценете такива кавито са били, а не такива каквито бихте искали да бъдат - за да бъдете запомнени и Вие!

Археологически екип „АГРИАНИКА"
РИМ - 
Перник

 

 

 

Източник: http://ipernik.com/novini/9500.html