ОУ "Васил Левски" отбеляза националния празник 3-ти март

Децата и учителския колектив от ОУ "Васил Левски" отбелязаха Освобождението на България от турско робство, като в часа по родолюбие изгледаха част от филма "Пътят към София" (1979 год.) и научиха за Опълченците от Пернишкия окръг. Освен това те бяха подготвили и табла с информация за 3 март 1878 год.

Нека на този ден си припомним за онези българи донесли ни свободата - Опълченците... от Студена

В редиците на българското опълчение се записват доброволци от всички краища на поробената родина, от средите на български емигранти - занаятчии, калфи, чираци, представители на интелигенцията, революционери, имотни и безимотни, млади и стари, хора с различен светоглед, с различни съдби. Обединява ги желанието да се борят с оръжие в ръка, рамо до рамо с руските воини за извоюване на свободата на изтерзаното отечество. Обрекли живота си пред олтара на България, те доблестно извървяват своя път на борци и граждани, за да запишат имената си в аналите на историята.

Ето имената на тези героични българи взели участие в бойния път на Българското опълчение от село Студена:

Христо Антонов

Роден в с. Студена. На 12 юни 1877 год. постъпва в редовете на Българското опълчение. Зачислен е в състава на V-та дружина и участвва във всички битки на опълчението. При отбраната на Шипченския проход е ранен. За проявен героизъм в битките е награден със сребърен медал. От опълчението е уволнен на 22 юли 1878 год. След Освобождението се заселва в с. Волуяк

Христо Илиев

Роден в с. Студена. В Българското опълчение постъпвана 29 април 1877 год. в Кишинев. Зачислен е в състава на II-ра дружина. Взема участие в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново. Уволнен е от състава на опълчението на 28 юни 1878 год.

Стоян Анатев (Анашев)

Роден е в с. Студенапрез 1846 год. Постъпил е в Българското опълчение на 1 май 1877 год. Зачислен е в IV-та дружина. Взема участие в сраженията при Шипка и Шейново. След Освобождението се преселва в София. Починал на 28 март 1929 год.

... поклон пред паметта им и поклон пред паметта на всички онези, участвали в Освобождението на България