Основно училище “Васил Левски” в пернишкото село Студена ще бъде закрито.

Основно училище “Васил Левски” в пернишкото село Студена ще бъде закрито.

Решението ще бъде гласувано днес на заседание на Общинския съвет в Перник.

“В момента в училището има 36 деца. В малките класове са под 5 ученика. Проблемът е, че в детската градина се учат 20 деца, но само две от тях са записани в първи клас. Така самите родители решават, че не е необходимо да има училище в селото”, заяви шефът на Регионалния инспекторат по образование Ваня Коконова.

Учениците от Студена ще бъдат пренасочени към ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в пернишкия квартал Църква. Това е най-близкото средищно училище в региона. задължителната документация и архивът на “Васил Левски” ще се съхраняват в новото учебно заведение. Сградният фонд пък остава на разпореждане на общината в Перник.

Директорът на спортното училище “Олимпиец” Райчо Радев пък иска от минипарламента да разреши в школото да има маломерна паралелка в 8 клас, където в момента имало само 16 тийнейджъри. Учебното заведение е единственото в областта, в което се подготвят високоразрядни състезатели по спортовете джудо, самбо, борба, баскетбол и футбол. Обучението в слятата паралелка ще бъде осигурено със средства от делегирания бюджет на школото.

източник:mirogled.com