МВР пази язовир „Студена” като АЕЦ „Белене”

Язовир „Студена" ще бъде пазен като  АЕЦ „Белене" и Президентството от МВР. Така е защото през тази седмица правителството прие ПМС №181 от 2009 г., с което се определя пълният списък на стратегическите обекти и дейности със значение за националната сигурност, както и редът за осъществяване на тяхната охрана.

Обектите от списъка ще бъдат охранявани от Министерството на вътрешните работи в рамките на неговия бюджет.

В списъка са язовирите „Искър", „Кърджали" и „Студена", АЕЦ „Белене" и ядреното хранилище „Нови хан", железопътните възли София, Пловдив, Горна Оряховица, Варна и Русе, летищата София, Варна, Бургас и Пловдив, БНТ, Националният радио-телевизионен център и регионалните тв центрове в Пловдив и Варна, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция и сградите на президентството, на Народното събрание и на Министерския съвет.

Това са административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната.

През юли правителството одобри около 200 обекти и дейности от значение за националната сигурност, които трябва да се охраняват според инструкция на МВР и ДАНС .

Сред тях са 17 язовира за питейни нужди, всички тецове, вецове и дори сградата на "Лукойл България" в София.

Повечето от тях обаче осигуряват сами охраната си. До една година трябва да определят служителите, които отговарят за нея.

 

 

Източник: http://ipernik.com/novini/7281.html