ПРОЧУТИ ПЛАНИНСКИ КРЕПОСТИ в Пернишко

Кладнишката крепост

  Разположена е в покрайнините на с. Кладница, Пернишко, сред югозападните склонове на Витоша. Крепостта най-вероятно е била построена през V-VІ век, за което свидетелстват намерените останки (керамичен материал и хоросан).

  Мястото на крепостта е изключително добре избрано стратегически. От една страна, хълмът на който се намира крепостта е ограден от три страни с много стръмни склонове и само от север тесен провлак я свързва с околния терен. От друга страна, крепостта се намира на място, от което има много добра зрителна връзка с околните крепости от Голо бърдо - това е било важно при сигнализацията между тях. Добре се вижда и хълмът "Св. Петка" над с. Владимир в Радомирското поле, където също има значителни останки от крепост.

  Кладнишката крепост е била доста голяма - заемала е площ от около 10 000 кв. м. Останките са тревясали, но личат стени високи до 0,70 м. Очевидец на строежа на изоставената сега почивна станция на хълма разказва, че са разчистени основи на трикорабна култова сграда. На 100-тина метра от останките е действащият Кладнишки манастир.

  Изходен пункт за крепостта се явява с. Кладница, отстоящо на 11 км югоизточно от гр. Перник. Селото е свързано с редовна автобусна линия с гр. Перник и с маршрутни линии с гр. Перник и гр. София. От селото до крепостта се достига за около 20-тина минути.

ГОЛО БЪРДО 

  Въпреки че е на десния бряг на река Струма, Пернишката крепост поради важността си и поради връзките си с няколкото съседни планински крепости е естествено да се разглежда при крепостите в планината Голо бърдо.

  Смята се, че е построена след присъединяването на София и земите около нея към България през 809 г. от хан Крум. Мястото е било заселено от траките, като на хълма е имало селище. Площта, на която е разположена крепостта е значителна, около 50 декара, а крепостната стена има дължина 790 метра. Най-вероятно след преминаването на кръстоносците от ІІІ-тия кръстоносен поход крепостта е запустяла и повече не е била използвана.

  Сега останките са реставрирани и консервирани, като крепостната стена е надзидана на места на значителна височина.

  Крепостта Перник се намира на хълм, разположен на десния бряг на р. Струма, там където международният път и жп линия напускат Перник в посока гр. Радомир. До крепостта може да се отиде пеша от жп гара и автогарата на гр. Перник. 
Голямо, Малко и Ранчово градище

  Крепостта Перник не били имала силата да се противопостави така ефективно на чуждите завоеватели, ако не е съществувала мрежата от помощни крепости, скътани в непристъпните тогава дебри на планината Голо бърдо.

  Крепостта Ранчово градище е била връзката на Пернишката крепост с крепостите из Голо бърдо и е охранявала левия бряг на р. Струма.

  Голямо Градище е била най-голямата крепост в Голо бърдо. Имала е формата на елипса с размери 150 на 100 метра.

  Малко Градище е отделена от Голямо Градище от дълбок дол. Тя е било по-малка, но с двата си реда стени и землени валове е подпомагала системата от крепости.

  И трите крепости се намират в околностите на х. "Славей", до която се стига за около 1,30 ч от жп гара Перник. От Перник до хижата води 4-километрово шосе.