Пернишко село крие неизвестни факти за Хан Тервел

Църквата Св.Спас в Старо село пази образите на много български царе и светци, между които и на втория владетел на българите - кан Тервел.

Единствено Тервел е изобразен като светец, а зографът е отбелязал и факта, че владетелят се е замонашил.

"Не в България, а в Западна Европа той до 17 век е смятан за спасител на Европа от мюсюлманите. Издирени са вече десетки повести и за намерих във Ватикана поемата на италианския възрожденец в 500 страници, посветени само на кан Тервел", обясни историкът проф. Божидар Димитров.

Българите заедно с Византия, пресичат за 6 века пътя на армиите на Халифата към Европа.

Църквата св. Спас е рисувана от сина на Захари Зограф - Христо. Всичко по стените на храма има за цел да запази и възроди българския дух. Царете, патриарсите и светците, специално са упоменати като българи, а куполът е изпъстрен с 12 -те знаци на зодиака.

В Пернишко има още църкви, които носят по стените си паметта за царете, духовните водачи и покровителите на войската от Първото и Второто българско царство.

Отключихме една от тях в с. Студена. Тук макар и по-лошо запазени, ни гледат образите на двама светии, пазители на войската - Теодор Тирон и Теодор Стратилат.

В градовете и селата на България има над 6000 църкви и манастири. И до днес значението на стенописите и посланията на зографите в тях не са изучени напълно.

Гледайте видеото от ТУК

BTV