Село Студена срещу държавата

Земята на Студена днес.

Ако на едно село у нас, поне според родните стандарти, му върви, то може да се прочуе с исторически находки по света, да стане туристически център, в краен случай - град. Ако пък не му върви - да западне, да се обезлюди и да изчезне от картата.
Но може и да съди държавата в Страсбург. Това ще прави пернишкото село Студена. През 1976 г. в землището му е открита първата кариера за добив на инертни материали. Специалистите се произнесли, че камъкът край селото е много здрав и идеален за бетон и настилка под асфалта. И започнало по социалистически надбягване с плана. Оттогава един хълм край селото е изчезнал, жителите от над 3000 са намалели на 1800, селскостопански животни почти няма. Водата не става за пиене, през ден-два взривове от около 7 тона тресат земя и небе, вдига се невъобразим прах и обстановката е досущ като тази в Багдад. И ако взривовете не рушат къщи, то това правят претоварени 20-тонни камиони. Хората на Студена си протестират, правят живи вериги и дори опитваха да затворят магистралата към Кулата, та дано някой чуе гласа им. И понеже това не става, ще съдят държавата България. Мотивът: Именно държавата безотговорно унищожава околната среда и здравето на хората.
- - -
И по демократично време край Студена се работи по социалистически - ударно. След 1990 г. кариерите започват да никнат една след друга, за да се стигне до общо 9 и с молба за концесия на още 7. Площта само на една от тях е около 300 дка. Всичко това става в землището на селото, на около километър от крайните къщи и върху частна земя. Преди национализацията през 50-те години на миналия век е била обработваема, после е изоставена от ТКЗС, но се е ползвала за пасища на животните.
Когато собствениците си я поискали,

отговорът на поземлената комисия бил: "Че то земя няма!"

Което си е самата истина. Никой обаче не иска да стигне до въпроса: "Защо?". Пак така никой не търси сметка от собствениците на кариери защо не изпълняват предписанията и не рекултивират изкопите. А районът около тях все повече се превръща на сметище. Когато идват да товарят, камионите карат строителни отпадъци и боклуци. В резултат, на което глобяват кмета на селото с 1000 лв., че не полагал грижи за чистотата. Оправдава го съдът.
А боклуците се хвърлят до водоизточника на селото. До него е и най-старата кариера. Теренът е карстов и при всеки взрив подземната река мени произволно посоката си и водата намалява. Кариерата е слязла на двадесетина метра под кота нула и при взривове реката на няколко пъти е избивала в гейзери като в Йелоустонския парк.
Жителите на Студена обаче чертаят и друга апокалиптична картина. Проучвания показали, че от Рила до Годеч има разломна зона.

Всеки един взрив пропуква стената на язовир "Студена",

която може да се скъса. До 1996 г. язовирът е стопанисван от "Язовири и каскади" и периодично в стената е инжектиран бетон, за да я заздравява. Сега това не се прави.
А в селото няма вода. На север с последните къщи граничи яз. "Студена". Той обаче дава питейната си вода на Перник. Селото не може да я ползва, защото няма пречиствателна станция. Навремето е имало, разрушена е. Пак е на дневен ред, но на фаза проект. Предвижда се и да се изгради и водопровод около 2.5 км. Търсят се пари.
Тук ги има в изобилие, само дето за селото не остава и стотинка. 150 камиона на ден правят средно по 5 курса. Всеки вози по 20 тона. Един тон е девет лева. И кметът в отпуска заради изборите Валери Спасов пита: Колко прави това за месец? А за година?
В селото нищо от тези пари няма. Направили бариера преди няколко месеца, за да отчитат камионите, които минават, и да им сложат с пълно основание минимална такса, че ползват землището на селото. Бариера сега няма. Кариерите не плащат нищо на селото, а парите от концесионните такси прибира държавата.
А

Студена има нужда от средства

Тук е било третото училище в България и дори перничани до 1901 г., преди да започнат да развиват миньорството, са идвали да учат в Студена. Над селото е един некропол от втори век с 28 гроба и старо селище. Църквата "Св. Георги" е по-стара от Боянската. Запазени са основите на още 12 и заради тях през XV и XVI век са наричали местността Малката света гора. От крепостта пък войводата Кракра Пернишки задържа 100 дни византийците, преди да превземат София. И заради всичко това идеята е да се обърне внимание на културния туризъм. Може да стане, ако кариерите започнат да си плащат и след това се използват пари по европейски културни програми.
Въпросът е поставян няколко пъти пред общинския съвет. И макар почти всички от селото да са се подписали единодушно, все не остава място и време да влезе в дневния ред. Обяснението на общината: "Натискат ни отгоре". На жителите на селото: "Някой там прибира пари".
Къщата на бай Седефчо Младенов е в подножието на хълма, на който е кариерата. Пътят отпред е преграден с два огромни бетонни трегера - за защита срещу камионите, които минават нощем. Керемидите се бели от прахта: "То така е с доматите и чушките, какво да им ядеш? Миналата година две ярета ми умряха, сега десетина кокошки. Като заколиш животно и в белите му дробове намираш едни бели образувания, като да е гълтало камъчета. Значи е силикозно. В селото

за 20 години умряха 1500 души"

- завършва думите си с мрачна статистика старецът.
- А от протестите полза няма ли?- питам.
"Който протестира, го бият", отвръща старецът и разказва случка, станала почти до дома му. Председателят на инициативния комитет за защита на Студена Михаил Мишев тръгнал към магазина за хляб към 9.00 часа. Пресрещнал го маскиран човек и го пребил от бой. И докато жителите на Студена си протестират и подготвят иска за съдене на държавата, както в добрия екшън, дошли американците със собствен сценарий. Не, не спасили земята. Просто намерили пейзажа за изключително подходящ за приключенски филм, чието действие се развива в пустинята. Събрали статисти от Студена и околните села, докарали и два слона, облекли ги като диваци и препускали на коне. Май звучи като прогноза?

---каре---
Венера Димитрова, заместник -председател на инициативния комитет:

Животните ги колим, преди да умрат, ами с хората какво да правим?

"Няма нужда да разсъждаваме кои кариери са законни и кои не. Всички са незаконни, защото са направени върху частна земя. Общо се изчисляват към 5 кв. км или 2500 декара.
Дългогодишна учителка съм по биология и знам, че този прах води до респираторни заболявания. Най-страшно е след взривове в кариерите - прахът засипва всичко на огромни облаци.
Проблемът е, че вратата на нашето село за кариерите е отворена от община Перник, защото тя дала разрешение. Преди месец дойде турска кариера на мястото на военната и друга - на "Софстрой" - те непрекъснато се преименуват и не можем да им хванем дирите. Вкарват една по една кариерите в регулационния план на селото. За земята вече имат нотариален акт. Дават им и право на стопанско производствена дейност и за строителство, за добив на материали. Какво ще строят, никой не казва.
Когато правеха пътя за Кулата, имаше решение да мине през селото. Отказахме. И тогава представителката на агенция "Пътища" се произнесе: "Какво толкова, за 20 къщи ще го правим на въпрос!" Пак така - когато защитавахме некропола, който е до кариерите, човек на фирмата "Щрабаг" бе сигурен: "Тия черпаци и глинени изделия ще ги разрием с фадромите!"
И ние се обръщаме до инстанции, които трябва да ни дадат отговор. Пишем писма и молби до Народното събрание, министър-председателя и президента... След като проблемът не се решава, до седмици ще заведем дело. Искът ни е, че това, което става в Студена, е законно беззаконие.

Източник: http://www.segabg.com