Разследват далавера с невъзстановен земеделски имот в ТКЗС-то на село Студена

Наследници на частен имот в бившия стопански двор на ТКЗС-то в село Студена резследват далавера по прехвърлянето му на частна фирма. Въпреки решение на Пернишкия окръжен съд ( № 817/16.06.1995г.) да се възстанови собствеността на наследниците на Катерина Кръстева върху 4 880 кв. м., това не се е случило.

Според същите тези наследници въпросните декари по необясним начин са заети от фирма ЕТ"Реликс Вибро - Спас Крушков". Единият от наследниците - жител на пернишкия квартал „Мошино" с години вече води битка за имота. Той посети приемната на народния представител Ирена Соколова, за да дири подкрепа и от нея.

Човекът е убеден в правотата си. Обиколил е всевъзможни инстанции. Последно пратил жалба и на премиера Бойко Борисов. Търси депутатката, за да я запознае не само със своите неволи, а с проблемите на много хора, свързани със земеразделянето.

След спечеленото съдебно дело, наследникът лично посетил стопанския двор по повод анкетиране на имотите в неговите граници. Човекът е посочил къде точно се намира наследствения му имот. В последствие обаче се оказва, че имотът, за който той има документи е „отнесен" в съвсем друга посока. Неговите съмнения са, че някой е бил заинтересован в стопанския двор да няма обозначено нищо.

Във връзка с жалба, която наследникът е отправил до министерството на земеделието и храните, той е получил отговор, подписан от директора на Областната дирекция „Земеделие" в Перник Радослав Радославов. В този отговор се уточнява, че наследниците на Димитрина и Катерина Георгиеви Кръстеви са възстановени в реални граници два имота - от 4, 800 дка и от 1.100 дка в местността „Шийница" в землището на село Студена.

Общинската служба по земеделие е постановила с решение, че тези имоти попадат в стопанския двор на село Студена. Двата възстановени имота след проведена анкета в нов помощен план били отразени с номера 4 и 5. От отговора обаче не се разбира как и защо в изработен през 2004г. план на новообразувани имоти в стопанския двор, върнатите на хората декари се оказали собственост на частна фирма.

От областната дирекция по земеделие се опитват да успокоят ощетените наследници като им обясняват, че по силата на чл. 106 от ЗСПЗЗ могат да получат поимени компенсационни бонове срещу имотите си. Тях обаче това не ги удовлетворява и търсят правата си. Хората искат да знаят как и защо върнати им реални граници имоти се оказват собственост на частна фирма. Те не са ги продавали - а кой тогава, пита хората.

Сега със случая се заема инспектората на земеделското министерство. Депутатът Ирена Соколова ще следи неговото развитие.

Източник: http://ipernik.com/novini/11868.html