Прокуратурата спря дейността по кариерите край село Студена

Bulgarian Post
05.04.2007 г.
Прокуратурата спря дейността по кариерите край село Студена

Много от фирмите, работили на кариерите, не са плащали данъци за добива

Прокуратурата спря работата на всички кариери за добив на инертни материали в пернишкото село Студена. Омбудсманът Гиньо Ганев също разгледа случая. Дейността на кариерите край Студена ще бъде възстановена след като фирмите представят законните си документи.

Прокуратурата разпореди спиране добива на скални материали край село Студена след проверка на кариерите, извършено от прокурора при Върховна административна прокуратура, Окръжната прокуратура в Перник и полицията. На фирмите за добив на инертни материали е наложено да издадат работещите на кариерите машини и техника, предаде Дарик радио.
Главна прокуратура уточни, че по образуваните дознания срещу Венцислав Йорданов и срещу виновно лице, добивало скална маса в кариери на фирма “Хидрострой”, са иззети документи и компютри. Установено е, че в района от няколко дни развива дейност и фирма от село Мрамор. На кариерите ще бъде изграден контролно-пропускателен пункт с електронна везна за отчитане на товара на камионите, ще се следи за достъпа само на техника и коли, които са към фирмите с разрешен добив.

През ноември 2006 г. омбудсманът на България Гиньо Ганев беше сезиран от граждански комитет на жители на село Студена, че фирми добиват незаконно инертни материали с мълчаливото съгласие на администрацията, което е довело до екологична катастрофа в региона. На 4 април републиканският омбудсман проведе работно съвещание на упълномощени представители на министерства, местната власт, контролни органи и органи на реда и сигурността, за търсене на спешен изход от кризата с незаконен и неконтролиран добив на инертни материали в землището на селото.

На заседанието омбудсманът обяви изводите си, че са извършени данъчни престъпления от незаконен добив, от неправомерно извършван промишлен добив на фирми, които са в режим на проучване, че са установени нарушения на закона от фирми - концесионери, които не декларират пълния обем добити инертни материали или са „прескочили” етапи в процедурата на концесиониране. Предстои междуведомствена комисия в срок от 10 дни да предложи мерки относно инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства, постигането на действен контрол върху добива и търговията с инертни материали, наказване на виновниците за екологичната катастрофа в региона и планиране на дейности по рекултивация и възстановяване на околната среда и инфраструктурата на региона.